Polski startup planuje produkcje mięsa z rzepaku

Uprzedzając atak ze strony zagorzałych obrońców golonki i kiełbasy z grilla zaznaczam, że pisząc „mięso”, mam na myśli produkt wegański, który może z powodzeniem zastąpić na wielu stołach produkty mięsne podobnie jak soja czy produkty z seitana. Roślinne alternatywy dla mięsa wraz ze spadkiem przeciętnego spożycia mięsa w krajach UE zyskują coraz większa popularność.

Czy rzepak może zapewnić wysokiej jakości białko?

Polski startup Napiferyn Biotech opracował technologię wyodrębniania białka z rzepaku. Już sam pomysł można nazwać rewolucyjnym, a jego realizacja sprawia, że przed branżą otwierają się nowe możliwości. Potencjał polskiej technologii dostrzegła Unia Europejska, która zamierza wesprzeć finansowo Napiferyn Biotech zapewniając środki na prowadzenie dalszych badań i wprowadzenie masowej produkcji.

Technologia opracowana przez Napiferyn BIotech nosi nazwę FIDO’s, czyli Functional Isolates Derived Oilseeds. Pozwala na wytwarzanie izolatów białkowych z rzepakowej biomasy powstających podczas produkcji oleju rzepakowego.

Nowa technologia może zostać wykorzystana przy produkcji nie tylko zamienników mięsa, ale również batonów energetycznych ze względu na wysoką wartość energetyczną białka rzepakowego.

Kraj miłośników kiełbasy liderem wegańskiej gospodarki?

Polska zajmuje trzecie miejsce w UE wśród największych producentów rzepaku i jest w gronie największych producentów na świecie co sprawia, że nowa technologia opracowana w naszym kraju może stać się ogromną szansą dla tej części gospodarki.

Obecnie znaczna część biomasy wytwarzanej przy okazji produkcji oleju rzepakowego jest marnowana lub wykorzystywana w małoekonomiczny sposób. Technologia opracowana przez Napiferyn BIotech wdrożona przez producentów rzepaku może znacząco podnieść opłacalność upraw. Mam nadzieję, że wkrótce doczekamy się na sklepowych półkach produktów z białka rzepakowego. Warto chociaż spróbować.